Voorgeschiedenis
Op 12 mei 2016 heeft het Bosforum, in aanwezigheid van minister Schauvliege, het Bosactieplan gelanceerd. Dit document is een analyse van een aantal grote uitdagingen voor het duurzaam beheren en benutten van het Vlaamse bos. Samen met het Boscharter wordt hiermee gestreefd naar sectoroverschrijdende samenwerking en een breed gedragen beleid.
Stand van zaken
Bijna een jaar later heeft de tijd niet stilgestaan. Het Bosforum is actief op zoek gegaan naar steunbetuigingen voor het initiatief bij Vlaamse organisaties die in meer of mindere mate betrokken zijn bij het Vlaamse bos. Op het moment van schrijven hadden al 75 organisaties het Boscharter ondertekend! Deze steun toont niet alleen het grote draagvlak aan voor de inspanningen van het Bosforum, maar laat ook zien dat er een maatschappelijke behoefte is naar bos. Deze behoefte uit zich ook in een toenemende druk op onze bossen. Zowel recreatief als economisch worden er hoge eisen aan gesteld. Daarnaast bezit bos een intrinsieke waarde waardoor het, los van alles, dient om het natuurlijk ecosysteem te doen functioneren.
Tijdens de realisatie van de toekomstvisie wordt ingezet op een zo groot mogelijk draagvlak om te zorgen dat de visie aansluit bij de wensen van zowel de sector als de maatschappij. Om dit te verzekeren is er in 2016 een projectplan opgemaakt dat vorm geeft aan de aanpak om tot de toekomstvisie te komen. Het projectplan beschrijft onder andere het participatief project dat nodig is om de toekomstvisie maatschappelijk gedragen te laten zijn.
De opmaak van de toekomstvisie
Om tot een toekomstvisie te komen, is het van belang dat de startsituatie goed wordt beschreven. Daarom wordt de situering van het huidig bosbeleid in Vlaanderen onderzocht. Daarnaast wordt er een beschrijving gemaakt van de huidige en verwachte megatrends in de samenleving. Op basis hiervan kan worden onderzocht welke verwachtingen de maatschappij heeft ten opzichte van het Vlaamse bos en hoe bosbeheerders hier, op basis van een stimulerend verdienmodel, maximaal op kunnen inspelen.
Het is van het grootste belang om tot een breed gedragen bosvisie te komen, en dat alle sleutelactoren van bij het begin worden betrokken. Meer dan 20 verschillende organisaties, personen en administraties uit verschillende sectoren worden, vanwege hun expertise in hun vakgebied, geïnterviewd. Op basis van deze interviews wordt er een eerste synthesetekst uitgewerkt die vervolgens wordt voorgelegd op een aantal thematische rondetafels. Deze ronde tafels gaan in op de verschillende pijlers van het Bosforum: Bos voor Bio-economie, Bos voor Klimaat, Bos voor Biodiversiteit en Bos voor Gezondheid. Tot slot zal de toekomstvisie worden bediscussieerd op de slotconferentie eind 2017. Dit is een publiek moment, waarin alle betrokkenen bij het proces en een brede schare geïnteresseerden worden samengebracht. Het concept van de conferentie volgt de thematische opbouw van de rondetafels via open werkgroepen en culmineert in een plenaire zitting waar de resultaten van die besprekingen worden samengevat.